Hundträning

Elsarby Hund & Jakt 
Hundkurser och enskild träning

Alarängens Kennel

- uppfödning av korthårig- och strävhårig vorsteh

Hundträning


Jag håller kurser för alla jakthundar. Det jag dock sysslar mest med är kurser för stående fågelhundar med samtliga moment som krävs för dressyren av dessa. Det är få raser, i alla fall bland jakthundarna, som skall kunna så många moment och som kräver så mycket träning som en stående fågelhund. I alla fall om man vill njuta till fullo av jakten samt att jakten skall kunna bedrivas säkert.

Hunden ska söka stort, vara följsam, stå för fågellöpa och/eller direktvittring av fågel, resa fågel villigt, vara lydig i uppflog och skott, apportera både på land och i vatten, den ska kunna dirigeras på både land och i vatten, den ska kunna spåra allt vilt. Har man dessutom en hund man vill jaga klövvilt med så tillkommer ytterligare moment.


Ingenting går upp emot när allt detta fungerar och hunden bara gör precis allt rätt. Det är du och din hund som gör detta tillsammans - som det bästa teamet. Är inte det drömmen? Egentligen är det inte så svårt men det kräver många timmar med träning. Jag lovar att det är värt det. För du kommer att ha en enorm glädje av din hund i många år. Dock är träningen en färskvara och man kan aldrig helt luta sig tillbaka och sluta träna.

 

Under träningen delas alla moment upp i mindre delar för att sedan sättas i hop. Tänk dig delmomenten som länkar i en kedja. Ingen länk får saknas då brister kedjan. Ta t.ex apporteringen. Om hunden inte först lär sig att hålla apporten så kan vi inte förvänta oss att den ska kunna bära den. Logiskt egentligen men många går för fort fram.


De vanligaste problemen som jag jobbar med är

- Apportering grunder och enklare dirigering och då även spår- och vattenträning.


- Stoppkommando. Vi tränar bl.a med visionsripor som efterliknar ett riktigt uppflog. Visionsripa är en vit plastfigur som flaxar upp framför hunden. När det fungerar kör vi med riktig fågel (från september). Målet med stoppträningen är att hunden skall stanna SPONTANT vid uppflog. Med det menar jag att den skall när fågel lättar bara stanna (sittandes helst) utan att du behöver vissla eller ropa stanna. Du kan då i lugn och ro fokusera på fågeln/fåglarna som lättar och du kan förhoppningsvis skjuta den. Hunden sitter nu helt lugn vid din sida. I och med att du inte behöver skrika -Stanna så riskerar du inte att skapa en trög avance hos hunden. Jag har duvor som vi kan träna på när det spontana stoppet fungerar på visionsripa. Fasaner finns också på marken där vi tränar.


- Trög avance? Vi tränar bl.a. med avanceplatta.


- Fullbruksträning


Allt detta tränas metodiskt och inte mycket lämnas åt slumpen.


På sidan av fågelmomenten så jobbar jag enligt de Fyra lätta stegen som Barbro Börjesson jobbat fram och som svenska jägareförbundet anammat som metodik.
Min bakgrund

Instruktörsutbildningar

Våren 2012 hundinstruktörsutbildning för Hundskolan Vision i Arjeplog.

Våren 2015 Jägareförbundets instruktörsutbildning steg 1.

Våren 2018 Jägareförbundets instruktörsutbildning steg 2.


Jägarexamen sedan 2007


Jag är uppvuxen med hundar av rasen schäfer. Min första egna hund var en schäfer som jag tränade räddning med. 2002 köpte jag min första stående fågelhund, en weimaranertik, Woksebs Ozzie. Ozzie lärde mig mycket då hon var en minst sagt tuff hund att ha som första stående. Vägen till jaktchampionatet var inte spikrak men till slut erhöll hon den fina meriten. När Ozzie var 3 år tog jag över en 3-årig korthårig vorstehtik, Luthagens Bente. En riktig mjukis och duktig jakthund.


På meritlistan har jag förutom Ozzies jaktchampionat ytterligare två hundar som erövrat den fina titeln.  Hösten 2019 jobbade jag och Cleo oss till ett Svenskt fullbrukschampionat. Det första någonsin i rasen  korthårig vorsteh (tillsammans med en hanhund som blev det på samma prov).
Min stora passion är all typ av fågeljakt och då med hundarna såklart.

Kursutbud


Under hösten erbjuds endast enskild träning. Alltså du kan boka en timme åt gången med det som du behöver hjälp med. Kanske vill du och en träningskompis ha hjälp med något specifikt? Boka en timme tillsammans.


Pris utan levande fågel

Per timme 450:-

Per timme, 2 personer 500:- (som ni delar på)


Pris med levande fågel per timme 750:-

Pris timme 2 personer 1000:- (som ni delar på).
Räkna med minst 2 timmar om ni är två.


Träningen anpassas efter hur långt ni kommit i er träning. Är ni fler än två personer som vill komma samtidigt. Hör av er till mig så får ni pris på det.


Jag kollar alltid av att stoppkommandot fungerar utan fågel innan vi provar med duvor. Ingen hund som inte har ett stoppkommando utan retning testas på duvorna. Det skapar bara problem för dig i din träning samt att jag är rädd om mina fåglar.

Grundkurs med inriktning stopp, stadga och apportering för stående fågelhundar
Kursledare: Ingela Lindfors och Helen Walsh
Datum och tid: 22 februari kl. 9.30-17.00 & 14 mars 9.30-16.00
Antal tillfällen: 2 gånger
Antal deltagare: Minst 10, max 12 ekipage
Förkunskaper: Hunden skall mellan 8 och 24 månader. Inga förkunskaper krävs.
Plats: Inomhus på Knivsta Hundsportcenter i Långhundra.
Pris: 2.200:-

Anmälan endast via mail alarangens@outlook.com eller via Messenger. 

Mål med kursen
Att de deltagande hundförarna får en grundläggande förståelse för hunden. Hur inlärning fungerar, förståelse för hundens signaler samt vikten av ett gott ledarskap.
Vi lär oss hur vi ska få våra hundar att fungera i vardagen och under jakt. Målet är att få en hund som stannar på kommando och sitter kvar till annat kommando ges.
Vi lägger grunderna till att hunden ska bli en pålitlig apportör.
Har du en hund som är lydig i vardagen så kommer arbetet ute på jaktmarken att fungera så mycket bättre.
Vi jobbar för att vi ska få hundar som vill arbeta för dig som förare och inte på egen hand.
Innehåll praktik
- Linförighet/fritt följ (kontakt)
- Nej / Bra
- Sitt (stanna) med kommando, visselsignal och handtecken
- Uppflog med visionsripor
- Stadga vid div. retningar
- Grunderna i apportering. Hålla, bära, gripa och hämta
- Avanceplatta

Anmälan är bindande. Vid förhinder uppvisas veterinärintyg eller läkarintyg