Hundträning

Hundträning


Jag håller kurser för alla jakthundar. Det jag dock sysslar mest med är kurser för stående fågelhundar med samtliga moment som krävs för dressyren av dessa. Det är få raser, i alla fall bland jakthundarna, som skall kunna så många moment och som kräver så mycket träning som en stående fågelhund. I alla fall om man vill njuta till fullo av jakten samt att jakten skall kunna bedrivas säkert.
Hunden ska söka stort, vara följsam, stå för fågellöpa och/eller direktvittring av fågel, resa fågel villigt, vara lydig i uppflog och skott, apportera både på land och i vatten, den ska kunna dirigeras på både land och i vatten, den ska kunna spåra allt vilt. Har man dessutom en hund man vill jaga klövvilt med så tillkommer ytterligare moment.

Ingenting går upp emot när allt detta fungerar och hunden bara gör precis allt rätt. Det är du och din hund som gör detta tillsammans - som det bästa teamet. Är inte det drömmen? Egentligen är det inte så svårt men det kräver många timmar med träning. Jag lovar att det är värt det. För du kommer att ha en enorm glädje av din hund i många år.
Dock är träningen en färskvara och man kan aldrig helt luta sig tillbaka och sluta träna. Under träningen delas alla moment upp i mindre delar för att sedan sättas i hop. Tänk dig delmomenten som länkar i en kedja. Ingen länk får vara svag eller saknas då brister kedjan. Ta t.ex apporteringen. Om hunden inte först lär sig att hålla apporten så kan vi inte förvänta oss att den ska kunna bära den. Logiskt egentligen men många går för fort fram.

De vanligaste problemen som jag jobbar med är
- Apportering grunder och enklare dirigering och då även släpspår och vattenträning.
- Stoppkommando. Vi tränar bl.a med visionsripor som efterliknar ett riktigt uppflog. Visionsripa är en vit plastfigur som flaxar upp framför hunden. När det fungerar kör vi med riktig fågel. Målet med stoppträningen är att hunden skall stanna SPONTANT vid uppflog. Med det menar jag att den skall när fågel lättar bara stanna (sittandes helst) utan att du behöver vissla eller ropa stanna. Du kan då i lugn och ro fokusera på fågeln/fåglarna som lättar och du kan förhoppningsvis fälla den. Hunden sitter nu helt lugn vid din sida. I och med att du inte behöver skrika -Stanna så riskerar du inte att skapa en trög avance hos hunden.
Jag har duvor som vi kan träna på när det spontana stoppet fungerar på visionsripa. Fasaner finns också på marken där vi tränar.
- Trög avance
- Fullbruksträning

Allt detta tränas metodiskt och inte mycket lämnas åt slumpen. På sidan av fågelmomenten så jobbar jag enligt de Fyra lätta stegen som Barbro Börjesson jobbat fram och som svenska jägareförbundet anammat som metodik.

Kursutbud
Under hösten erbjuds enbart enskild träning. Alltså du kan boka en timme åt gången med det som du behöver hjälp med. Kanske vill du och en träningskompis ha hjälp med något specifikt? Boka en timme tillsammans.

Pris fr.o.m. 1 mars 2022
Pris utan levande fågel Per timme 600:-
Per timme, 2 personer 700:- (som ni delar på)

Pris instruktörsledd träning med duvor per timme 900:-
Pris instruktörsledd träning med fältfågel per timme 1300:-.
Under högsäsong (sep-dec) finns det både fasaner och rapphöns i markerna. 
Träningen anpassas efter hur långt ni kommit i er träning.

Är ni fler än två personer som vill komma samtidigt. Hör av er till mig så får ni pris på det. Jag kollar alltid av att stoppkommandot fungerar utan fågel innan vi provar med levande fågel. Ingen hund som inte har ett stoppkommando utan retning testas på duvorna eller fältfåglarna. Det skapar bara problem för dig i din träning samt att jag är rädd om mina fåglar.


Fyra fullbrukskurser är inbokade i sommar (2022) 
Datum att välja bland
Kurs nr.1 
Fredag 3/5 17.00 Teori
Lördag 4/5 9.00-16.00
Söndag 5/5 9.00-16.00 (Obs cirkatider)
Pris 3.000:-
Kurs nr. 2 
Torsdag 9/6 17.00 Teori
Fredag 10/6 9.00-16.00
Lördag 11/6 9.00-16.00 (Obs cirkatider)
Pris 3.000:-
Kurs nr. 3
Fredag 1/7 17.00 Teori
Lördag 2/7 9.00-16.00
Söndag 3/7 9.00-16.00 (Obs cirkatider)
Pris 3.000:-
Kurs nr. 4
Fredag 12/8 17.00 Teori
Lördag 13/8 9.00-16.00
Söndag 14/8 9.00-16.00 (Obs cirkatider)
Pris 3.000:-

Kurserna är fristående och är upplagda på ungefär samma sätt.

Plats: Örbyhus och Österbybruk
Kursledare: Ingela Lindfors och Eva-Lena Jansson
Antal deltagare: 8
Pris: 3.000:- per kurs.
- Anmälningsavgift 1.700:- betalas senast 1 månad innan kursen, resterande 1.300:- swishas på plats. PM med information skickas när anmälan tagits emot.Min bakgrund

Instruktörsutbildningar
Våren 2012 hundinstruktörsutbildning för Hundskolan Vision i Arjeplog.
Våren 2015 Jägareförbundets instruktörsutbildning steg 1.
Våren 2018 Jägareförbundets instruktörsutbildning steg 2.

Jägarexamen sedan 2007

Jag är uppvuxen med hundar av rasen schäfer. Min första egna hund var en schäfer som jag tränade räddning med. 2002 köpte jag min första stående fågelhund, en weimaranertik, Woksebs Ozzie. Ozzie lärde mig mycket då hon var en minst sagt tuff hund att ha som första stående. Vägen till jaktchampionatet var inte spikrak men till slut erhöll hon den fina meriten.
När Ozzie var 3 år tog jag över en 3-årig korthårig vorstehtik, Luthagens Bente. En riktig mjukis och duktig jakthund.
På meritlistan har jag förutom Ozzies jaktchampionat ytterligare två hundar som erövrat den fina titeln.
Hösten 2019 jobbade jag och Cleo oss till ett Svenskt fullbrukschampionat. Det första någonsin i rasen  korthårig vorsteh (tillsammans med en hanhund som blev det på samma prov). Min stora passion är all typ av fågeljakt och då med hundarna såklart.

Allmänt om kurserna
När du anmält dig till en kurs så får du alltid en bekräftelse inom vanligtvis ett dygn. 
Om du inte fått en bekräftelse kanske ditt mail hamnat fel eller något annat strul. Hör av dig igen så att du inte missar plats på kursen du vill gå.

Efter att du fått bekräftelse kommer det ett PM med mer info om kursen. I bland kommer det direkt i bekräftelsen.